News

Προσκυνηματική εκδρομή του Ι.Ν. Αγ. Πολυκάρπου Μενεμένης στους Άγιους Τόπους και στο Σινά του Σταυρού

Προσκυνηματικο Ταξίδι του Ιερου Ναου Αγίου Πολυκάρπου της Μενεμένης

Άγιοι Τόποι και Σινά.

Πραγματοποιήθηκε της προηγούμενες ημέρες ακόμη ένα όμορφο Ευλογημενο Προσκυνηματικο Ταξίδι.

Αυτή τη φορά στον Ιερό Ναό Αγίου Πολυκάρπου της Μενεμένης της Μητροπολεως Νεάπολεως στην Αγία Γη. Επίσης παρεβρεθήκαμε και στο Θεοβαδιστο Όρος Σινα Με το Ιστορικοτατο Μοναστήρι της Αγιας Αικατερίνης αλλά και την Αγια Κορυφή.

Ακολουθούν στιγμιότυπα από φωτογραφικό υλικό της Εκδρομής μας.

Θερμες Ευχαριστίες στο ταξιδιωτικό μας γραφείο Marios travel για την άψογη οργάνωση του ταξιδιού

 

Άγιοι Τόποι

Ο όρος Άγιοι Τόποι αναφέρεται στις περιοχές της Παλαιστίνης σήμερα και του Ισραήλ που έχουν ιστορική και θρησκευτική αξία κυρίως για το Χριστιανισμό αλλα κ αλλες θρησκείες.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι τόποι εκείνοι στους οποίους διαδραματίσθηκαν τα εις τη Καινή Διαθήκη αναφερόμενα γεγονότα. Ειδικότερα τα “Αγιοταφικά προσκυνήματα” όπως καθιερώθηκε να λέγονται τα επίσημα αρχαία μνημεία του Χριστιανισμού και όχι μόνο.

Σπουδαιότερα δε αυτών είναι ο Πανάγιος Τάφος και ο Γολγοθάς στην Ιερουσαλήμ. Το Σπήλαιο και η Φάτνη στη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, και το όρος των Ελαιών όπου αναλήφθηκε ο Κύριος. Η Γεσθημανή όπου κοιμήθηκε η Θεοτόκος, η Βηθανία όπου αναστήθηκε ο Λάζαρος, και η Ναζαρέτ όπου και έλαβε χώρα ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Το Θαβώρ, η Κανά, ο Ιορδάνης ποταμός και άλλες πόλεις και τοποθεσίες. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται σε αυτά η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ δίπλα στον χείμαρρο των Κέδρων, ο τάφος του Προφήτη Ησαΐα κ.ά.

 

Όρος Σινά

Η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Όρος ΣινάΙερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά όπως αποκαλείται επίσημα), είναι κτισμένη στις παρυφές του όρους Σινά, στην ομώνυμη χερσόνησο. Η Μονή αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με μαρτυρίες, θεωρείται η παλαιότερη χριστιανική μονή στον κόσμο, παρόλο που και η Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου κοντά στο Κάιρο, θεωρείται ότι κατέχει ανάλογη διάκριση.

Ιστορικά, η παλαιότερη μαρτυρία για ύπαρξη μοναστικής ζωής στη περιοχή είναι του 381-384 μ.Χ. Επί βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ανάμεσα στο 527 και 565, ανεγέρθηκε η μονή στο σημείο που βρίσκονταν η «φλεγόμενη βάτος» του Μωυσή. Το μέρος θεωρείται ιερό για χριστιανούς, μουσουλμάνους και Εβραίους.

Ως απάντηση σε αίτημα μοναχών της μονής για προστασία, η μονή έλαβε από τον Μωάμεθ «ιδιόγραφη υποχρέωση» ή Διαθήκη (Αχτναμέ), επικυρωμένη με το αποτύπωμα της ίδιας της παλάμης του, που περιγράφει τα δικαιώματα των χριστιανών που ζουν με τους Μωαμεθανούς.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *