News

Ισραήλ, Αίγυπτος ΚΑΙ Ιορδανία: Προσβλέποντας σε περισσότερο θρησκευτικό τουρισμό στην μετα-πανδημική εποχή

ΙΣΡΑΗΛ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΚΑΙ ΙΟΡΔΑΝΙΑ: ΠΡΟΣΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗ ΜΕΤΑ-ΠΑΝΔΗΜΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

Η Αίγυπτος, η Ιορδανία και το Ισραήλ είναι απασχολημένοι με την προετοιμασία για το μέλλον. Και οι τρεις χώρες επενδύουν σημαντικά κεφάλαια και προσπάθειες για τη βελτίωση σημαντικών θρησκευτικών χώρων και κληρονομιών.

Ορισμένες χώρες, όπως το Ισραήλ, είναι αυστηροί στην είσοδο ξένων τουριστών προκειμένου να αποτρέψουν την εξάπλωση των παραλλαγών του ιού. Άλλες έχουν πιο χαλαρά μέτρα. Άλλες λαμβάνουν μόνο ένα κλάσμα των πλημμυρών τουριστών που φιλοξενούσαν πριν από δύο χρόνια. Παρ ‘όλα αυτά, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και το Ισραήλ είναι επί του παρόντος απασχολημένες με την προετοιμασία για το μέλλον. Έτσι και επενδύουν σημαντικά κεφάλαια και προσπάθειες για τη βελτίωση και την ανακαίνιση σημαντικών θρησκευτικών και κληρονομικών τοποθεσιών.

Αλλά μένει να δούμε αν η Μέση Ανατολή θα καταφέρει να προσελκύσει τον τουρισμό πίστης και να εκπληρώσει τις τεράστιες δυνατότητες αυτής της παγκόσμιας τάσης.

Ανασκαφές, επισκευές και αναβαθμίσεις θρησκευτικών (και αρχαιολογικών) χώρων και κληρονομιών και πρόσκληση των ταξιδιωτών να τα επισκεφτούν.
Ισραήλ

Ο θρησκευτικός τουρισμός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου του εισερχόμενου τουρισμού στο Ισραήλ. Σύμφωνα με την έρευνα του Υπουργείου Τουρισμού του Ισραήλ για το 2019, 53,9% όλων των τουριστών ήταν Χριστιανοί. Το 25,6% Εβραίοι, 2,6% άλλες θρησκείες και 1,4% Μουσουλμάνοι, ενώ το υπόλοιπο δεν εκφράζει καμία θρησκευτική σχέση. Περίπου το 18,8% όλων των εισερχόμενων τουριστών όρισε την επίσκεψή τους ως προσκύνημα. Από αυτούς περίπου το ένα τέταρτο όλων των τουριστών να φτάνουν για περιηγήσεις και αξιοθέατα.

Ωστόσο, ο προσδιορισμός του θρησκευτικού τουρισμού καθίσταται δύσκολο έργο. Οι τουρίστες συχνά συνδυάζουν αναψυχή και επίσκεψη σε θρησκευτικούς χώρους. «Η προώθηση του τουρισμού Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων από όλο τον κόσμο στους Αγίους Τόπους είναι ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα στο ρόλο μου ως Υπουργού Τουρισμού. Ο θρησκευτικός τουρισμός χτίζει γέφυρες μεταξύ ανθρώπων και χωρών. Ενισχύει τους διεθνείς και διπλωματικούς μας δεσμούς και αποτελεί σημαντική άγκυρα για τον εισερχόμενο τουρισμό », δήλωσε ο Yoel Razvozov, υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ, στη The Media Line, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη σημασία των ταξιδιών που σχετίζονται με την πίστη στο Ισραήλ.

«Το Υπουργείο Τουρισμού θα συνεχίσει να επενδύει πολλές προσπάθειες και πόρους για την ενίσχυση, τη βελτίωση και τη διάθεση των σημαντικών τουριστικών κέντρων σε όλες τις θρησκείες. Είμαι βέβαιος ότι την ημέρα που θα επιτραπεί η είσοδος στους τουρίστες στη χώρα, θα είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε εδώ, στην όμορφη χώρα μας, εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο », δήλωσε ο Ραζβόζοφ.

Ισραήλ και Θρησκευτικός Τουρισμός

«Το Ισραήλ έχει εκπληκτικές παραλίες, αλλά πρέπει να έχει κατά νου ότι υπάρχουν παραλίες παντού. Όπως στην Ελλάδα, στο Ντουμπάι και στην Αίγυπτο. Ωστόσο, είναι δύσκολο για άλλες χώρες να ανταγωνιστούν την πληθώρα σημαντικών θρησκευτικών χώρων », δήλωσε στην The Media Line ο George Horesh, βετεράνος ξεναγός και ιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού γραφείου Alma-Israel.

«Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για θρησκευτικό τουρισμό. Στην πραγματικότητα, παρά την πρόγνωση που προέβλεπε την πτώση της θρησκευτικότητας, αυτό που συμβαίνει είναι ακριβώς το αντίθετο. Η θρησκευτικότητα αυξάνεται σε πολλά μέρη του κόσμου. Αυτός είναι ο λόγος που το Ισραήλ, καθώς και η Ιορδανία και η Αίγυπτος, προσπαθούν να προσελκύσουν αυτούς τους τουρίστες », είπε ο George Horesh.

Ο Horesh πιστεύει ότι, για να επιτύχει σε αυτό το έργο, το Ισραήλ πρέπει να επενδύσει στην επισκευή και την ανακαίνιση πολλών σημαντικών χριστιανικών χώρων. Χώρων που για χρόνια παραμελήθηκαν από τις αντίστοιχες ισραηλινές κυβερνήσεις. «Οι χώροι στη Τιβεριάδα και την Καπερναούμ πρέπει να επισκευαστούν επειγόντως. Οι δρόμοι, οι εγκαταστάσεις των επισκεπτών, η είσοδος – σήμερα δεν φαίνεται καλά. Επίσης, οι ξεναγοί πρέπει να εκπαιδεύονται καλύτερα. Στην εποχή μου οι οδηγοί περνούσαν από σχολαστική διδασκαλία για τη χριστιανική και τη μουσουλμανική θεολογία, ενώ σήμερα η εκπαίδευση είναι πολύ σύντομη και λίγοι είναι πραγματικά ενημερωμένοι σε αυτά τα θέματα. Για να οδηγήσουν μια ομάδα προσκυνητών, οι οδηγοί πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τις αποχρώσεις της θεολογίας. Όχι απλώς να επαναλάβουν τα γεγονότα», είπε ο κ. Horesh.

Οι χριστιανοί επισκέπτες θα μπορούν να τελέσουν τη Θεία Λειτουργία μέσα στα ερείπια της βυζαντινής εκκλησίας στο μονοπάτι Emmaus κοντά στην Ιερουσαλήμ. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Τουρισμού του Ισραήλ δήλωσε στη The Media Line ότι «κατά τη διάρκεια της πανδημίας το υπουργείο και άλλοι φορείς έχουν επενδύσει σημαντικά στη βελτίωση της θρησκευτικής τουριστικής υποδομής».

Οι τοποθεσίες που έλαβαν αναβαθμίσεις στο Ισραήλ περιλαμβάνουν:
  • Εθνικό Πάρκο Μεγιδδώ (Παλαιστινιακά εδάφη),
  • Αναβάθμιση των πολυμέσων στο Κέντρο Επισκεπτών Saxum
  • Ανασκαφές στα Μάγδαλα
  • Νέα προσβάσιμα μονοπάτια στην παλιά πόλη στην Ιερουσαλήμ
  • Ανασκαφές στο Εθνικό Πάρκο Κοραζίμ.
  • Καινούργια μονοπάτια στο Εμμαούς και το μονοπάτι Κοραζίμ – Καπερναούμ
  • Θρησκευτικούς χώρους για προσευχής σε εθνικά πάρκα όπως το Μπανιάς, Καλός Σαμαρείτης, Αβντάτ και Κουρσί.
  • Μια επέκταση στις σήραγγες του Δυτικού Τείχους στην Ιερουσαλήμ, που εκθέτει νέες αρχαιολογικές ανασκαφές, θα ανοίξει επίσης σύντομα, σύμφωνα με το υπουργείο.
Ιορδανία

Η Ιορδανία έχει υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα στην οικονομία της λόγω της πανδημίας. Το 60% των ταξιδιωτικών γραφείων της χώρας έκλεισαν. Αλλά το βασίλειο δεν έχασε χρόνο, επενδύοντας κεφάλαια για την αποκατάσταση και προώθηση περιοχών που σχετίζονται με την πίστη, ελπίζοντας ότι το αύριο θα είναι καλύτερο από το σήμερα.

«Η Επιτροπή Βάπτισης, την οποία διαχειρίζεται ο πρίγκιπας (Γκάζι μπιν) Μωάμεθ, καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να διατηρήσει ολόκληρο τον τόπο βάπτισης. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων Ιορδανίας ανακοίνωσε πρόσφατα τη (βελτίωση) της θέσης του σπηλαίου Ζοάρ στη Νεκρά Θάλασσα. Εκεί ο Λωτ και οι κόρες του ζούσαν και ζήτησαν καταφύγιο μετά τα Σόδομα και τα Γόμορρα », δήλωσε ο Ιορδανός ταξιδιωτικός πράκτορας Sami Tawil στη The Media Line.

Επιπλέον, η Ιορδανία αυτή τη στιγμή συζητά το ενδεχόμενο να ανοίξει η χώρα με την πλειοψηφία των Σουνιτών Ισλάμ στους Σιίτες προσκυνητές. Οι τάφοι του Jaafar, ξάδερφου του Προφήτη Μωάμεθ και αδελφού του Χαλίφη Ali, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ο πρώτος ηγέτης των Σιιτών, ήταν εδώ και καιρό μακριά από τον σιιτικό τουρισμό.

Αίγυπτος

Στην Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση επενδύει σημαντικά στην αποκατάσταση χριστιανικών, μουσουλμανικών και εβραϊκών ιερών τόπων. Το αρχαίο τζαμί Nabi Daniel στην Αλεξάνδρεια, καθώς και η Συναγωγή Shaarei Shamayim στο Κάιρο έχουν αποκατασταθεί. Η Αίγυπτος ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για την αποκατάσταση και την ανακαίνιση των ιερών και των τάφων της οικογένειας του Προφήτη Μωάμεθ σε όλη τη χώρα για την υποστήριξη και την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού.

«Επίσης, υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία χριστιανικού τουρισμού στην Αίγυπτο. Στην Αίγυπτο, η Αγία Οικογένεια (του Ιησού, της Μαρίας και του Ιωσήφ) έζησε μετά την φυγή από τη δίωξη του βασιλιά Ηρώδη. Η κυβέρνηση επενδύει τώρα στο Άγιο Μονοπάτι (The Holy Family Trail). Ένα μονοπάτι που συνδέει πολλές στάσεις στο Κάιρο, στο νότο και στο Σινά», δήλωσε στην The Media Line ο Αμρ Ζακαριά, ειδικός και μελετητής από το Κάιρο. Οι πρώτες στάσεις του Αγίου Οικογενειακού Μονοπατιού ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο. Το μονοπάτι θα περιλαμβάνει τελικά 25 στάσεις.

Πηγή: https://themedialine.org/life-lines/middle-east-looking-forward-to-more-religious-tourism-in-post-pandemic-era/

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *