News

Η αρχαία Αίγυπτος μετακόμισε στο νέο Grand Egyptian Museum στο Κάιρο!

Η αρχαία Αίγυπτος μετακόμισε στο νέο Grand Egyptian Museum στο Κάιρο!

Έπειτα από αναβολές χρόνων, το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό, ολοκληρώνεται φέτος!

Ήταν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο όταν λίγοι προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι από διεθνή έντυπα επισκέφθηκαν το τεράστιο εργοτάξιο στο καινούργιο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου. Τα τότε δημοσιεύματα μιλούσαν για εντυπωσιακά εγκαίνια που θα πραγματοποιούνταν μέσα στο 2020. Δεν έγιναν βεβαίως, και αυτή η καθυστέρηση –η πιο δικαιολογημένη, λόγω πανδημίας– ήταν η πολλοστή τα τελευταία 6 χρόνια. Έτσι, η είδηση για την ολοκλήρωση των εργασιών μέσα στο 2021 και τον προγραμματισμό των εγκαινίων για το 2022 αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη από τα διεθνή Μέσα. Όμως, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας στην Αίγυπτο τη βρήκε και την ανέδειξε στην ιστοσελίδα της, τονίζοντας ότι το Μεγάλο Μουσείο της Γκίζας είναι πλέον έτοιμο κατά 98%.

Έκτοτε το τηλέφωνο της Δέσποινας Μεϊμάρογλου, της εικαστικού που κατάγεται από την Αίγυπτο και της οποίας το έργο έχει πολλές αναφορές στον τόπο όπου μεγάλωσε, δεν σταμάτησε να χτυπάει. Μέσα στον εγκλεισμό των ημερών, όλοι οι φίλοι, και η ίδια επίσης, ονειρεύτηκαν ένα ταξίδι στο Κάιρο. Προορισμός το GEM (Grand Egyptian Museum), όπως το ονομάζει χαϊδευτικά ο διεθνής Τύπος. Το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο που θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό. Όμως η συζήτηση με την κ. Μεϊμάρογλου ξεκινάει από άλλη αφετηρία. Οι δικές της αναμνήσεις από τη μοναδική, τεράστια συλλογή που θα αποτελέσει τον κύριο όγκο των εκθεμάτων του νέου μουσείου προέρχονται από το Αιγυπτιακό Μουσείο ή αλλιώς Μουσείο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων του Καΐρου.

Το Μουσείο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων του Καΐρου

Σε αυτό το εμβληματικό κτίριο που ανεγέρθηκε από την ιταλική εταιρεία Garozzo – Zaffarani το 1901, στεγαζόταν μέχρι πρότινος η μεγαλύτερη συλλογή φαραωνικών αρχαιοτήτων στον κόσμο. «Για πρώτη φορά πήγα όταν ήμουν παιδί», θυμάται η ίδια, «αλλά επέστρεψα στο μουσείο το 1995, τρεις δεκαετίες μετά την αναχώρησή μου από την Αλεξάνδρεια. Μπορούσε να μείνει κανείς ώρες μέσα σε εκείνο το μουσείο θαμπωμένος από τα εκθέματα. Όμως, η αίσθηση μου ήταν ότι ο πλούτος της αρχαίας Αιγύπτου δεν χωρούσε πλέον μέσα στις αίθουσες. Επιπλέον, οι συνθήκες φύλαξης έμοιαζαν επισφαλείς».

Είναι γεγονός ότι το χαρακτηριστικό κόκκινο οικοδόμημα της πλατείας Ταχρίρ υπέστη διάρρηξη το 2011. Εκθέματα κλάπηκαν και πολλά ακόμη υπέστησαν φθορές. Από το πλήθος των έργων τέχνης που διέθετε, ένα μέρος παρουσιαζόταν στο κοινό και πολλά φυλάσσονταν στις αποθήκες. Πλέον, περίπου 50.000 αντικείμενα έχουν μεταφερθεί στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο και, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, η συλλογή θα ξεπερνάει τις 55.000 εκθέματα. Ανάμεσά τους θα φιλοξενούνται πάνω από 5.000 αντικείμενα του Τουταγχαμών, του διασημότερου βασιλιά της Αιγύπτου, τα οποία προέρχονται από τον βασιλικό τάφο του και πολλά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Στις κύριες αίθουσες εκτίθενται αρχαιότητες από την Προϊστορική έως τη Ρωμαϊκή περίοδο. Ενώ οι χώροι εισόδου επικεντρώνονται στην περίοδο μεταξύ του Παλαιού και Μέσου Βασιλείου.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/culture/561271147/i-archaia-aigyptos-se-ena-moyseio/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *