Συνεχίζεται κανονικά το Προσκύνημα στον Πανάγιο Τάφο
Αγαπητοί μου φίλοι,
Συνεχίζεται κανονικά το Προσκύνημα στον Πανάγιο Τάφο, Στις 26 Οκτωβρίου 2016, ανοίχθηκε ξανά ο Τάφος του Χριστούς μας. Κατά συνέπεια, είχαμε την ευλογία να παρευρισκόμαστε εντός του Ναού της Αναστάσεως. Προσκυνήσαμε τον Τάφο του Χριστού μας, το Σάββατο στις 29 Οκτωβρίου, όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στον Τάφο του Χριστού στο “κρεβάτι του βράχου” μέσα στο σπήλαιο.
Προς πληροφόρηση, το προσκύνημα στον Πανάγιο Τάφο, πραγματοποιείται κανονικά καθώς και όλα τα προσκυνήματα μέσα στον Ναό της Αναστάσεως. Η ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης εξωτερικά του Ιερού Κουβουκλίου, θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο 2017 και χωρίς να επηρεάζεται ουδόλως το ιερό προσκύνημά μας.
Με εκτίμηση
Μάγδα Αθανασιάδου / Διευθύντρια
Μέγα μυστήριο στον Πανάγιο Τάφο
Μια σειρά από ανεξήγητα φαινόμενα που προκαλούν δέος ακολούθησαν την αφαίρεση της μαρμάρινης πλάκας που καλύπτει τον τάφο του Ιησού. Συνέβη κατά τη διάρκεια των εργασιών για την αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου στο εσωτερικό του Πανάγιου Τάφου. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 26 Οκτωβρίου.
Μια ιδιαίτερη ευωδία και περίεργες παρεμβολές στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό των επιστημόνων συνθέτουν ένα μέγα μυστήριο. Αυτό αδυνατούν να το ερμηνεύσουν με τη λογική οι Ελληνες (του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου) και ξένοι επιστήμονες. Καθώς και οι εκπρόσωποι των χριστιανικών ομολογιών!
Μια πρόσφατη από τις αποκαλύψεις με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι ειδικοί επιστήμονες είναι η ευωδία. Η ευωδία που αναδιδόταν από τον τάφο του Θεανθρώπου, όταν αφαιρέθηκε η πλάκα.
Εχει προκαλέσει αίσθηση
Η συγκεκριμένη αναφορά, που έχει προκαλέσει αίσθηση, θυμίζει όσα συχνά συμβαίνουν όταν ανοίγεται ο τάφος κάποιου αγίου.
Ωστόσο, η αρχισυντάκτρια του καθολικού γαλλόφωνου θρησκευτικού περιοδικού «Terre Sainte» Marie Armelle Beaulieu, ήταν αρνητική. Σε αυτήν δόθηκε ειδική άδεια εισόδου στον Πανάγιο Τάφο προκειμένου να παρακολουθήσει την εξέλιξη των εργασιών. Ήταν λοιπόν αρνητική στις πληροφορίες που ήθελαν μια «γλυκιά ευωδία» να έχει πλημμυρίσει τον χώρο. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της «δεν αντιλήφθηκε οποιοδήποτε άρωμα» (ίσως γιατί ο Πανάγιος Τάφος ανήκει σε ορθοδόξους).
Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι αναφορά στην ευωδία είχε γίνει και κατά τη διάρκεια του τελευταίου μερικού ανοίγματος του τάφου από τον αρχιτέκτονα Νικόλαο Κομνηνό το 1809. Η χριστιανική παράδοση αναφέρει ότι το σώμα του Ιησού Χριστού τοποθετήθηκε από τους Ρωμαίους μετά τη Σταύρωση πάνω σε μια ασβεστολιθική πλάκα -το λεγόμενο «ταφικό κρεβάτι»-, η οποία φυλάσσεται ως σήμερα στο Ιερό Κουβούκλιο και είχε εκτεθεί για πρώτη φορά το διάστημα μεταξύ 1808 και 1810, οπότε πραγματοποιήθηκαν και οι τελευταίες εργασίες αναστήλωσης.
Επίσης σε ισπανικά μέσα ενημέρωσης γράφτηκε ότι τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ που συμμετέχουν στις εργασίες αλλά και στις έρευνες διαπίστωσαν ότι κάποια από τα ηλεκτρονικά μηχανήματα που χρησιμοποιούν δέχθηκαν ανεξήγητες ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, όταν αφαιρέθηκε η μαρμάρινη πλάκα που καλύπτει τον Τάφο!
Μάλιστα, κάποια από αυτά τέθηκαν πλήρως εκτός λειτουργίας. Το γεγονός επιβεβαιώνει και το ρεπορτάζ του καθολικού περιοδικού, το οποίο δεν παίρνει αρνητική θέση στην αναφορά για τις ηλεκτρομαγνητικές διαταραχές που καταγράφηκαν από τα όργανα των επιστημόνων.
Ηλεκτρομαγνητική διαταραχή
Στην ύπαρξη κάποιου είδους ηλεκτρομαγνητικής διαταραχής συνηγορεί, όπως όλα δείχνουν, και η εύρεση του τάφου σε υψηλότερο σημείο από το αναμενόμενο, γεγονός που «υποδεικνύει» κάποια δραστηριότητα στην περιοχή, ενώ ήδη διενεργούνται αναλύσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει παραμορφωθεί η περιοχή από κάποια ηλεκτρομαγνητική διαταραχή.
Ολους τους παραπάνω ισχυρισμούς -σύμφωνα πάντα με τα ισπανικά ΜΜΕ- επιβεβαιώνει και η καθηγήτρια του ΕΜΠ Αντωνία Μωροπούλου, η οποία συμμετέχει στην ομάδα που έχει αναλάβει τις εργασίες αναστήλωσης του σημαντικότερου θρησκευτικού μνημείου στον κόσμο. Η Ροδίτισσα επικεφαλής των εργασιών στον Πανάγιο Τάφο σχολίασε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι ένας επιστήμονας θα ήταν πρόθυμος να βάλει σε κίνδυνο τη φήμη του για ένα «διαφημιστικό κόλπο». Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής της αναστήλωσης είχε επισημάνει από την αρχή τις δυσκολίες του έργου και είχε κάνει λόγο για έναν «τάφο ζωντανό».
«Βιώνουμε μοναδική εμπειρία φέροντας ταυτόχρονα μεγάλο βάρος ευθύνης. Αυτό που μας συγκλονίζει όλους είναι ότι ο Τάφος του Ιησού είναι ένας τάφος ζωντανός. Εκπέμπει το μήνυμα της Ανάστασης και της ελπίδας κι είναι εκείνο που μας επηρέασε και μπορέσαμε να δουλέψουμε» είχε αναφέρει σε δηλώσεις της.