News

Άγιοι Τόποι & Όρος Σινά, Οκτώβριος 2018

Άγιοι Τόποι & Θεοβάδιστο Όρος Σινά, Οκτώβριος 2018

Οι εκδρομές που διοργάνωσε το Marios Travel στους Αγίους Τόπους και το Θεοβάδιστο Όρος Σινά τον Οκτώβριο του 2018 ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία. έτσι δόθηκε η ευκαιρία στους προσκυνητές να βιώσουν τα αμέτρητα πνευματικά κ θρησκευτικά οφέλη που προσφέρονται από αυτήν την προσέγγιση των κορυφαίων στιγμών της Χριστιανοσύνης.

Είχαμε την ευλογία να συνοδέψουμε 5 γκρουπ (4, 8, 21 ,25 & 27 Οκτωβρίου 2018) με συνολικό αριθμό 209 προσκυνητών.

Παρευρεθήκαμε στους Αγίους Τόπους των Ιεροσολύμων και το Όρος Σινά, επισκεφτήκαμε τα Άγια Προσκυνήματα και βιώσαμε τα αμέτρητα πνευματικά οφέλη που προσφέρονται από την προσέγγιση των κορυφαίων στιγμών της Χριστιανοσύνης. Η ψηλάφηση των προσκυνημάτων αποτελεί πνευματικό βίωμα που δύσκολα περιγράφεται. Εμείς στο  Marios Travel  πιστεύουμε πως η  προσκυνηματική θεωρία αποτελεί θεμέλιο λίθο για μια ολοκληρωμένη πνευματική εμπειρία.

Να τονίσουμε ότι η παρουσία των προσκυνητών είναι ενδυνάμωση για το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Το οποίο συνεχίζει αδιαλείπτως την παρουσία του στην Αγία Γη εδώ και δύο χιλιετηρίδες. Έτσι λοιπόν δεν θα μπορούσε να λείψουν οι επισκέψεις στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Α.Θ.Μ. κ.κ. Θεόφιλο τον ΄Γ.

Κοινό επίκεντρο του προσκυνήματος μας σε όλα τα γκρουπ ήταν ο Πανίερος Ναός της Αναστάσεως. Εκεί προσκυνήσαμε τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού μας, είδαμε τον φρικτό Γολγοθά, το σημείο της Αποκαθήλωσης κ.ο.τ. Επίσης επισκεφτήκαμε και τα υπόλοιπα ευλογημένα μέρη, που αγίασε με την παρουσία Του ο Χριστός μας. Την Βηθλεέμ, το Όρος Θαβώρ, τον Ιορδάνη Ποταμό, το Σαραντάριο Όρος, την Ιεριχώ, την Καπερναούμ, την Γαλιλαία, την Σαμάρεια…

Αξίζει να αναφερθεί πως με το γκρουπ της 25ης Οκτωβρίου επίκεντρο του ευλογημένου μας οδοιπορικού ήταν όχι μόνο ο  Πανίερος Ναός της Αναστάσεως αλλά και η μονή της Αγ. Αικατερίνης στο Όρος Σινά στην Αίγυπτο. Η Ι.Μ της Αγίας Αικατερίνης σε συνδυασμό με το προσκύνημα στους Αγίους Τόπους ενισχύει με ξεχωριστό τρόπο αυτή την θρησκευτική εμπειρία και παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των Πανάγιων προσκυνημάτων.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την προτίμηση σας.

Ευχόμαστε σε όλους τους προσκυνητές, στις οικογένειες τους και σε όλο τον κόσμο, η χαρά και ευλογία των Πανάγιων Προσκυνημάτων, να τους συνοδεύει σε κάθε τους στιγμή.

Άγιοι Τόποι…

Τα «Αγιοταφικά προσκυνήματα», όπως λέγονται, είναι τα επίσημα αρχαία μνημεία του Χριστιανισμού- και όχι μόνο- στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.  Σπουδαιότερο ο Πανάγιος Τάφος αλλά και, μεταξύ των άλλων, ο Γολγοθάς στην Ιερουσαλήμ και το Σπήλαιο και η Φάτνη στη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ. Το όρος των Ελαιών, η Γεθσημανή, η Βηθανία όπου βρίσκεται ο τάφος του Λάζαρου, η Ναζαρέτ και ο Ιορδάνης ποταμός.

Οι Άγιοι Τόποι αποτέλεσαν μαγνήτη για τους προσκυνητές από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού, καθιερώνοντας έτσι τα προσκυνήματα. Με το βαρύ θρησκευτικό και πνευματικό φορτίο τους, έγιναν πολλές φορές στόχος διαφόρων καταστροφών, λεηλασιών των ιερών κειμηλίων ενώ με την επίκληση της «απελευθέρωσής» τους έγιναν και Σταυροφορίες.

Το 1517 αναγνωρίστηκαν με φιρμάνι κυριαρχικά δικαιώματα στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο. Έτσι αυτό απέκτησε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους των Προσκυνημάτων. Τα δικαιώματα και τα προνόμια δόθηκαν σε «εθνικές» εκκλησίες κι έτσι από πλευράς ορθοδόξων τα προνόμια κατέχει το Πατριαρχείο. Από τους Μονοφυσίτες προνόμια έχουν η Αρμενική, η Αιθιοπική και η Κοπτική Εκκλησία. Ενώ η Καθολική Εκκλησία έχει προνόμια μέσω του Τάγματος των Φραγκισκανών.

Θεοβάδιστο Όρος Σίνα…

Η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά ή Ιερά Μονή του Θεοβάδιστου Όρους Σινά όπως αποκαλείται επίσημα, είναι κτισμένη στις παρυφές του όρους Σινά, στην ομώνυμη χερσόνησο. Η Μονή αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς  της UNESCO.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, θεωρείται η παλαιότερη χριστιανική μονή στον κόσμο. Ιστορικά, η παλαιότερη μαρτυρία για ύπαρξη μοναστικής ζωής στη περιοχή είναι του 381-384 μ.Χ. Επί βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ανάμεσα στο 527 και 565, ανεγέρθηκε η μονή στο σημείο που βρίσκονταν η «φλεγόμενη βάτος» του Μωυσή.

Μεταξύ των κειμηλίων της Μονής, ξεχωρίζει η συλλογή των φορητών εικόνων, η πλουσιότερη αριθμητικά και σημαντικότερη παγκοσμίως. Το Σινά είναι από τούς ελάχιστους τόπους όπου σώζονται εικόνες τού 6ου και 7ου αιώνα, απαράμιλλης ομορφιάς και τεχνικής. Εδώ βρίσκονται και οι παλαιότερες εικόνες του Χριστού και της Παναγίας. Η Βιβλιοθήκη του Σινά συγκαταλέγεται μεταξύ των φη­μισμένων βιβλιοθηκών που διαθέτουν συλλογές παπύρων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *