News, Travel News

O Ελληνισμός στη Βραΐλα της Ρουμανίας

O ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΡΑΪΛΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

Στα πλαίσια του νέου μας ταξιδιωτικού προγράμματος «Ζωγραφιστά Μοναστήρια της Μολδαβίας και ο Ελληνισμός στο Ιάσιο και τη Βραΐλα» σας παρουσιάζουμε την Βραΐλα. Η σημαντική αυτή πόλη του παροικιακού Ελληνισμού της Ρουμανίας άνθισε το 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα. Εδώ θα ξεναγηθούμε και θα διανυκτερεύσουμε.

Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης, κατατρεγμένοι από το Βυζάντιο πολλοί Έλληνες εγκαταστάθηκαν και στην πόλη της Βραΐλας. Η πρώτη Ελληνική κοινότητα σχηματίστηκε κατά το β’ ήμισυ του 15ου αιώνα.

Όμως, η ανάπτυξη και η μεγαλουργία του Ελληνισμού ξεκίνησε στις αρχές το 19ου αιώνα με τους περισσότερους Έλληνες που φτάνουν στην πόλη της Βραΐλας να προέρχονταν από τα Επτάνησα, καθώς και από τις τουρκοκρατούμενες επαρχίες της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Μετά το 1830 εγκαθίστανται στην πόλη αρκετοί ακόμα Έλληνες, που ήταν βασικά, έμποροι και τεχνίτες, οι οποίοι γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της πόλης. Ο αριθμός των Ελλήνων, κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, έφτανε τις 5.000, περίπου το 10% των κατοίκων της πόλης, που ήδη είχε καταστεί το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και αξιόλογο βιομηχανικό κέντρο.

Κυρίαρχη ήταν η παρουσία των Ελλήνων στην αλευροβιομηχανία. Από τους πέντε σύγχρονους μύλους της πόλης, το 1896, οι τέσσερεις ανήκαν σε Έλληνες και ήταν από τους πλέον εκσυγχρονισμένους της Ρουμανίας. Μέχρι τις παραμονές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν ιδρυθεί οι δύο πιο σημαντικές αλευροβιομηχανίες της πόλης, του Παναγή Βιολάτου και εκείνη των Λυκιαρδόπουλου-Βαλεριανού, που ήταν και η μεγαλύτερη σε όλη τη Ρουμανία.

Η Ελληνική Κοινότητα Βραΐλας ιδρύθηκε το 1863, με σκοπό να συσπειρώσει τους Έλληνες και να κτίσει κατ΄ αρχήν ελληνική εκκλησία. Τα εγκαίνια του ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου έγιναν το 1872. Η γλώσσα της θείας λατρείας ήταν η ελληνική και οι ιερείς Έλληνες, ενώ η διοίκηση εν γένει θα ήταν ευθύνη επιτροπής εκλεγόμενης από τα μέλη της ελληνικής κοινότητας. Αρχιτέκτονας της εκκλησίας ήταν ο καταγόμενος από την Προύσα Αβραάμ Ιωαννίδης, ενώ ανάμεσα στους ζωγράφους που φιλοτέχνησαν τις τοιχογραφίες, ξεχώριζε ο Κεφαλλονίτης Κωνσταντίνος Λιβαδάς-Λιώκης.

Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει στο Ελληνικό Σχολείο της πόλης, που ιδρύθηκε στα 1866, χάρη στη δωρεά του Ανδριώτη ηγουμένου της μονής του Hurez Χρύσανθου Πενέτη.

Η θέση της Βραΐλας στο χώρο του ελληνικού βιβλίου ήταν σημαντική, καθώς στην πόλη λειτουργούσε, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, το πλέον δραστήριο ελληνικό τυπογραφείο της Ρουμανίας, το «Τυπο-Λιθογραφείο Περικλέους Μ. Πεστεμαλτζιόγλου». Ο συγκεκριμένος εκδότης, δραστήριο μέλος και της ελληνικής κοινότητας, τύπωσε πλήθος βιβλίων (στη ρουμανική και ελληνική γλώσσα), όπως και διάφορες εφημερίδες.

Το 1845 ιδρύθηκε η Φιλεμπορική Τράπεζα, η πρώτη εμπορική τράπεζα της Βραΐλας, διοικούμενη από πέντε Έλληνες (Νικόλαος Αρμελίνος, Χριστόφορος Πεταλάς, Διονύσιος Καρούσσος, Ιωάννης Φαράγκας, Αναστάσιος Αρμελίνος).

Καθιερώθηκαν οι πλοιοκτήτες της Βραΐλας αδελφοί Σταθάτου, Χρυσοβελώνης, Αδελφοί Θεοφιλάτου, Αδελφοί Καλλινίκου, κ.ά. Διαπιστώνουμε ότι τα πλοία με ελληνική σημαία στο λιμάνι της Βραΐλας το 1860 αποτελούσαν το 44,5% των συνολικών αφίξεων και το 41,8% των αναχωρούντων με φορτία αγροτικών προϊόντων που σημειώθηκαν παραπάνω. Το 1860 ο Ράλλης, μεγαλέμπορος της Βραΐλας, πραγματοποιούσε εξαγωγές δημητριακών στη Μασσαλία.

Στην περίοδο αυτή τα οικονομικά ισχυρά μέλη της διασποράς επιχείρησαν να επεκταθούν στον ασφαλιστικό και χρηματοοικονομικό τομέα, με τη συμμετοχή τους σε ασφαλιστικές και τραπεζικές επιχειρήσεις. Πάνω από 150 μέλη της διασποράς ήταν μέτοχοι στις ασφαλιστικές εταιρίες Ομόνοια (συμμετοχή διασποράς 53,6%), Δούναβης (συμμετοχή 73%), Βραΐλα (συμμετοχή 82,5%), ενώ 27 μέλη της διασποράς συμμετείχαν το 1873 στην ίδρυση της Τράπεζας της Βραΐλας.

Αξιοθέατα:

– Ο Ναός «Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ» – 1667, πρώην οθωμανικό τζαμί, με τη χρυσή εικόνα του Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ που τη δώρισε ο Ρώσος στρατηγός Αρχιδούκας Mihail Pavlovich Romanov, ο απελευθερωτής της Βραΐλας από την τουρκική κατοχή μετά τον Ρώσο – Τουρκικό πόλεμο του 1828–1829.

– Θέατρο «Ράλλυ» (σήμερα «Maria Filotti») – 1840

– Ο Ελληνικός Ναός της «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» – 1863

– Το Ελληνικό Σχολείο «Νίκος Καζαντζάκης» – 1902

– Το μεγάλο Ρολόι, σύμβολο της πόλης – 1909

– Το σπίτι του ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου (σήμερα «Nicăpetre Cultural Center») – 1911

– Η Strada Regala που ήταν και ο πιο αριστοκρατικός δρόμος στο παρελθόν

– «Οι μεγάλες οικίες» των Λυκιαρδόπουλου, Σουλιώτη, Λάσκαρη, Λεωνίδα

– Το σπίτι του μουσικοσυνθέτη και αρχιτέκτονα Γιάννη Ξενάκη

– Το σπίτι του συγγραφέα Παναίτ Ιστράτι (Γεράσιμος Βαλσαμής), φίλος του Καζαντζάκη

– Η «Esplanada» στην Παραλία του Δούναβη με πολύχρωμα κινούμενα σιντριβάνια

– Το Μουσείο της Βραΐλας, που σε συνεργασία με την ιστορική Ελληνική Κοινότητα και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βραΐλας, εκδίδει το 2009 το βιβλίο «Ένας Έλληνας, δύο Έλληνες, τρεις Έλληνες «η Βραΐλα»». Το βιβλίο βασίζεται σε μια έρευνα για την συμβολή των Ελλήνων που επηρέασαν αποφασιστικά την οικονομική και πολιτιστική ιστορία της πόλης της Βραΐλας, όπου σήμερα ζουν περίπου 2.000 ομογενείς, τρίτης και τέταρτης γενιάς, συσπειρωμένοι στην Ελληνική Κοινότητα.

Με τακτικές Αεροπορικές Αναχωρήσεις όλο το χρόνο από Αθήνα, προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο πολιτιστικό πανόραμα της Ρουμανίας των θρύλων και των παραμυθιών, των Ελλήνων και της Ορθοδοξίας, με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 να  παραμένει το ορόσημο της στενής φιλίας μεταξύ των αυτών δύο αδελφών χωρών!

Ταξιδέψτε μαζί μας σε μια απόδραση διαφορετική από τις άλλες και ελάτε να γνωρίσουμε από κοντά αυτήν την πανέμορφη χώρα με τις πλούσιες παραδόσεις και ιστορία!

Για όλες τις Αναχωρήσεις, παρακαλούμε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας:
https://mariostravel.com/kathgoria-taxidiou/anatoliki-europi/

ή επικοινωνήστε μαζί μας:
Γραφείο Αθηνών: 210 331 5642 & 210 331 2283
Γραφείο Καβάλας: 2510 232 120 & 2510 231 423
www.mariostravel.com / info@mariostravel.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *