ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΑ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ
Η Καππαδοκία αποτελεί μια ξεχωριστή ταξιδιωτική ευκαιρία, όλες τις εποχές του χρόνου, με τα λαξευμένα σε σπηλιές ξενοδοχεία, τα χρωματιστά αερόστατα, τα ιδιαίτερα πολιτισμικά αξιοθέατα και μια παράδοση χιλιάδων ετών στην αμπελουργία και την κεραμική.
Η ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ (τουρκικά: Kapadokya· από το περσικό: Κατπατούκα, λέξη ουσιαστικά άγνωστης ετυμολογίας η οποία από κάποιους νομίζεται πως σημαίνει «η χώρα των όμορφων αλόγων»), είναι μία από τις μεγαλύτερες περιοχές της ανατολικής Μικράς Ασίας. Σήμερα το έδαφός της ανήκει σε πέντε τουρκικές επαρχίες: Καισάρειας, Νίγδης, Κιρσεχίρ, Ακσαράι, Νεβσεχίρ.
Οι κάτοικοι της Καππαδοκίας λέγονται Καππαδόκες (εν. Καππαδόκης -κη· καθ. Καππαδόκης -ου, αλλά και Καππάδοξ -κος).
Μέχρι το 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή, οπότε και η ανταλλαγή πληθυσμών, οι κάτοικοι της Καππαδοκίας κατά θρήσκευμα και εθνικότητα ήταν: Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί Ορθόδοξοι Έλληνες και Αρμένιοι που μετανάστευσαν τον Μεσαίωνα από την Αρμενία. Ομιλούμενες γλώσσες ήταν η ελληνική με πολλές παραφθορές και διαλέκτους, η τουρκική, η αρμενική και η κουρδική. Μετά το 1922, οι κάτοικοι της περιοχής μετρούσαν 200.000 σε αριθμό.
Φυσικά όρια της Καππαδοκίας είναι προς τον Βορρά οι Ποντιακές Άλπεις, προς την Ανατολή ο ποταμός Ευφράτης, προς τον Νότο το όρος Ταύρος και προς τη Δύση ο ποταμός Άλυς (τουρκ. Κιζίλ Ιρμάκ). Χώρες παλαιότερες που συνόρευαν με την Καππαδοκία ήταν προς Δ. η Παφλαγονία, η Λυκαονία και η Γαλατία, προς Ν. η Κιλικία και η Συρία και προς Α. η Αρμενία και επίσης η Συρία.
Ψηλότερο βουνό είναι ο Αργαίος (τουρκ. Erciyes) (4.000 μ.) κοντά στην Καισάρεια, παλιό ηφαίστειο συνεχώς χιονοσκεπές, και η μεγάλη οροσειρά του Ταύρου, κοντά στη Θάλασσα της Λεβαντίνης. Κύριοι ποταμοί είναι ο Άλυς (από το ορυκτό αλάτι στις όχθες του), ο Ευφράτης, ο Γεσίλ Ιρμάκ (Ίρις) και ο Σάρος (Σεϊχάν). Το έδαφος στα υψίπεδα σχηματίζει κυρίως βοσκοτόπους, είναι εύφορο προς τον Πόντο και τον Ευφράτη και δασώδες προς την οροσειρά του Ταύρου
Ιστορία
Οι αρχαίοι Έλληνες και Λατίνοι συγγραφείς διέκριναν δύο Καππαδοκίες. Η μία, προς τον Ταύρο, αποκαλούνταν Μεγάλη Καππαδοκία με πρωτεύουσα τη Μάζακα και, επί Αλεξανδρινών χρόνων Ευσέβεια, με άλλες μεγάλες πόλεις την Καισάρεια (τουρκ. Καϊσερί), τη Μελίτη ή Μελιτηνή (σημ. Μαλάτια) την Τύανα αρχ. Πόλη αργότερα Χριστούπολη που καταστράφηκε τον 8ο αιώνα, την Κόμανα προς τον Αντίταυρο, αρχαία πόλη με φημισμένο ιερατείο και μαντείο στον ποταμό Σάρο. Η άλλη, αποκαλούνταν Ποντική Καππαδοκία, με πρωτεύουσα την Αμισό και άλλες πόλεις τη Φαρνακία (αργότερα Κερασούς), Τραπεζούντα, Αμάσεια και Κόμανα Ποντική.
Εκκλησιαστική Ιστορία
Μέχρι την Δ’ Οικουμενική σύνοδο (451), η Καππαδοκία αποτελούσε μία Εκκλησία υπό τον Μητροπολίτη και Πατριάρχη Καισαρείας, στον οποίο υπαγόταν και η Αρμενία. Στη συνέχεια, αφενός αποσπάσθηκαν τα Τύανα και αποτέλεσαν Μητρόπολη, υπαχθείσα αργότερα στη Μητρόπολη Ικονίου, αφετέρου δε με απόφαση της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου στη Χαλκηδόνα, υπάχθηκε ο ανεξάρτητος θρόνος της Καισαρείας κάτω από τον Αρχιεπίσκοπο (μετέπειτα Πατριάρχη) της Κωνσταντινούπολης.
Από τότε και μέχρι σήμερα ο Καισαρείας τάχθηκε Πρωτόθρονος υπό τον Οικουμενικό Θρόνο Μητροπολίτης, Υπέρτιμος των υπερτίμων, προς διάκριση των άλλων που καλούνται απλώς Υπέρτιμοι. Η Καππαδοκία είχε χριστιανικό πληθυσμό κατά πλειοψηφία μέχρι τον 12ο αιώνα μ.Χ. όταν μετά την κατάκτηση της πρώτα από τους Σελτζούκους και μετά από τους Οθωμανούς οι περισσότεροι κάτοικοι της εξισλαμίστηκαν και εκτουρκίστηκαν. Ωστόσο η Καππαδοκία διατήρησε μία σημαντική και μεγάλη χριστιανική μειονότητα μέχρι την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923 μετά της Συνθήκη της Λωζάννης.
Οι καμινάδες των νεραϊδών
Οι «καμινάδες των νεραϊδών» είναι η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό ακούγοντας τη λέξη Καππαδοκία. Οι βραχώδεις αυτοί σχηματισμοί, που η δημιουργία τους χάνεται στα βάθη του χρόνου, αποτελούν εμβληματικό στοιχείο της Καππαδοκίας και είναι ορατοί από κάθε σημείο της περιοχής. Οι ομορφότερες καμινάδες των νεραϊδών βρίσκονται στο Πασαμπάγ, όπου ένα «βραχώδες» καπέλο στεφανώνει το κωνικό σώμα αυτών των δομών. Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσει ο επισκέπτης τη θέα αυτών των συγκλονιστικών σχηματισμών είναι από ένα αερόστατο. Καθώς ο ήλιος ανατέλλει και το αερόστατο υψώνεται αργά στον ουρανό, θα έχει την ευκαιρία να δει κανείς τις πανέμορφες πεδιάδες της Καππαδοκίας να απλώνονται κάτω από τα πόδια του.
Εκπληκτικές υπόγειες πόλεις
Η Καππαδοκία φιλοξενεί σημαντικά ιστορικά μνημεία, απομεινάρια από την εποχή των Χιτιτών, τη δεύτερη χιλιετία π.Χ, αλλά και όλων των πολιτισμών που άφησαν το στίγμα τους στην περιοχή. Το Ανοιχτό Μουσείο του Γκιόρεμε, που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1985, οφείλει την ιδιαιτερότητά του στους ιερούς χώρους που είναι λαξευμένοι στους βράχους και στις νωπογραφίες που απεικονίζουν σημαντικές σκηνές από τα πρώτα χρόνια της χριστιανοσύνης. Οι υπόγειες πόλεις συγκαταλέγονται στα αξιοθέατα που καθιστούν τα ταξίδια στην Καππαδοκία μια εντυπωσιακή εμπειρία.
Αυτές οι πόλεις, που χρονολογούνται από τον έβδομο και όγδοο αιώνα μ.Χ., χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, από τους πρώτους Χριστιανούς ως σημεία ελεύθερης εκδήλωσης της λατρευτικής τους πίστης. Υπόγειες πόλεις όπως το Καϊμακλί, το Ντερικούνγιου, το Εζκονάκ και το Μαζί έχουν επιβιώσει στο χρόνο και παρέχουν πληροφορίες για την «υπόγεια» ζωή των κατοίκων τους, με τις σήραγγες, τα δωμάτια, τους στάβλους, τα κελάρια για τη φύλαξη του κρασιού, τις τραπεζαρίες, τις εκκλησίες και τις αποθήκες τροφίμων. Στην κοιλάδα Γκομέντα, την οποία διασχίζει ο ποταμός Ουζένγκι, ο επισκέπτης θα βρει εκκλησίες σμιλευμένες στους βράχους, περιστερώνες, αμπέλια και μια υπόγεια πόλη. Οι «Τρεις καλλονές» στο κάστρο Ορταχισάρ, στην περιοχή Ουργκιούπ, είναι τρεις καμινάδες νεραϊδών που στέκουν η μία δίπλα στην άλλη και περιγράφονται ως «ο πατέρας, η μητέρα και το παιδί» και αποτελούν αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε.
Οι θρυλικές πτήσεις με αερόστατο
Η δραστηριότητα που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Καππαδοκία είναι οι πτήσεις με αερόστατο. Ωστόσο, οι εναλλακτικές είναι πολύ περισσότερες. Οι εξορμήσεις σαφάρι παντός εδάφους δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά τις κοιλάδες, τους βραχώδεις σχηματισμούς και τις καμινάδες των νεραϊδών. Οι συναρπαστικές πεζοπορικές διαδρομές είναι ιδανικές εάν θέλει κανείς να εξερευνήσει αυτόν τον τόπο περπατώντας, όμως μπορεί επίσης να εξερευνήσει την Καππαδοκία, τη «χώρα των όμορφων αλόγων», ιππεύοντας άλογα εξοικειωμένα με την περιοχή. Η κεραμική είναι μία ακόμη αξιόλογη εμπειρία που προσφέρει η Καππαδοκία στους επισκέπτες της και η συμμετοχή σε ένα εργαστήριο κεραμικής στην Άβανο, περίφημη για τον μαλακό και ελαιώδη πηλό της που προέρχεται από την κοίτη του ποταμού Κιζιλιρμάκ, μπορεί να αποτελέσει μια διασκεδαστική δραστηριότητα.
Μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες
Η Καππαδοκία, όπου οι τοπικές λιχουδιές μετατρέπουν τα πλέον συνηθισμένα γεύματα σε κανονική «γιορτή», αποτελεί πόλο έλξης και για τους ταξιδιώτες γευσιγνωσίας. Το τεστί κεμπάμπ είναι ένα έδεσμα της κουζίνας της Καππαδοκίας, μιας κουζίνας πλούσιας σε συνταγές με βάση τα λαχανικά και τα φρούτα που ευδοκιμούν στα γόνιμα εδάφη της περιοχής, που πρέπει σίγουρα να γευτούν οι επισκέπτες. Άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ που σερβίρονται περιλαμβάνουν το βραστό βερίκοκο, το ρυζόγαλο με κουρκουμά, το νεβσεχίρ μαντίσι (τύπος ραβιόλι), και η πηκτή κρέμα. Επίσης, οι επισκέπτες αξίζει να δοκιμάσουν τα κρασιά από τοπικές ενδημικές ποικιλίες αμπέλου της Καππαδοκίας, μιας περιοχής με μακραίωνη κληρονομιά στην οινοποιία.
Πηγή #1: https://www.travel.gr/experiences/taxidi-ston-paramythenio-topo-tis-kapp/
Πηγή #2: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%80%CF%80%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CE%B1