News

Άγιοι Τόποι – Ιούλιος 2017

Άγιοι Τόποι Προσκυνηματικές Εκδρομές – Ιούλιος 2017

 

Άγιοι Τόποι Ιούλιος 2017 – Για ακόμη μια φόρα και με μεγάλη επιτυχία επέστρεψαν οι προσκυνηματικές εκδρομές του  Marios Travel.

Προσκυνήσαμε στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως (Πανάγιο και Ζωοδόχο Τάφο του Χριστού μας, στον Γολγοθά στην Αποκαθήλωση, στο Σημείο Ευρέσεως του Τίμιου Σταυρού κ.α.). Στην Βασιλική της Γέννησης στην Βηθλεέμ, διασχίσαμε την Οδό του Μαρτυρίου. Στο πραγματικό σημείο Βάπτισης στον Ιορδάνη Ποταμό, τελέσαμε Αγιασμό. Επίσης ανεβήκαμε στο Όρος Θαβώρ (Μεταμόρφωση).

Επισκεφτήκαμε την Αγία Σιών όπου τελέσθηκε ο Μυστικός Δείπνος. Ανεβήκαμε στο Όρος Ελαιών και στο Όρος των Πειρασμών (Σαραντάριο). Επίσης, στην Γαλιλαία πραγματοποιήσαμε ημερήσιο προσκύνημα.

Το  Marios Travel  ήταν παρών κ στα προσκυνήματα που σχετίζονται με την Παναγία (Ευαγγελισμός στην Ναζαρέτ, Κοίμηση στην Σιών, ο Τάφος Της στην Γεθσημανή κ.α.).  Αλλά και προσκυνήματα που συνδέονται με τους προπάτορες του Χριστού (Προφητάνακτος Δαβίδ κ.α.), και με σημαντικούς Άγιους της περιοχής (Τάφος Αγίου Γεωργίου, Άγιος Σάββας, Άγιος Γεράσιμος, Άγιος Θεοδόσιος κ.α.).

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη προσκυνηματική εμπειρία που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς… Οι Πανάγιοι Άγιοι Τόποι καταστούν δυνατή την πραγματοποίηση της προσκυνηματική μας θεωρίας και όπως πάντα μας υποδέχονται με ανοιχτές αγκαλιές….

 

Ευχόμαστε η Χάρη και η Ευλογία του Πανάγιου Τάφου να συνοδεύει όλους τους προσκυνητές και τις οικογένειες τους!!!

 

 

ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ

Ο όρος Άγιοι Τόποι αναφέρεται στις περιοχές της Παλαιστίνης σήμερα και του Ισραήλ που έχουν ιστορική και θρησκευτική αξία κυρίως για το Χριστιανισμό αλλα κ αλλες θρησκείες.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι τόποι εκείνοι στους οποίους διαδραματίσθηκαν τα εις τη Καινή Διαθήκη αναφερόμενα γεγονότα. Ειδικότερα τα “Αγιοταφικά προσκυνήματα” όπως καθιερώθηκε να λέγονται τα επίσημα αρχαία μνημεία του Χριστιανισμού και όχι μόνο.

Σπουδαιότερα δε αυτών είναι ο Πανάγιος Τάφος και ο Γολγοθάς στην Ιερουσαλήμ. Το Σπήλαιο και η Φάτνη στη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, και το όρος των Ελαιών όπου αναλήφθηκε ο Κύριος. Η Γεσθημανή όπου κοιμήθηκε η Θεοτόκος, η Βηθανία όπου αναστήθηκε ο Λάζαρος, και η Ναζαρέτ όπου και έλαβε χώρα ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Το Θαβώρ, η Κανά, ο Ιορδάνης ποταμός και άλλες πόλεις και τοποθεσίες. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται σε αυτά η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ δίπλα στον χείμαρρο των Κέδρων, ο τάφος του Προφήτη Ησαΐα κ.ά.

Άγιοι Τόποι, Τα Πρώτα Χρόνια

Από τους πρώτους χρόνους του Χριστιανισμού άρχισαν να συρρέουν στους Αγίους Τόπους ευλαβείς προσκυνητές. Σιγά σιγά να καθιερώνονται τα προσκυνήματα. Ακόμα και μετά την άλωση της Ιερουσαλήμ από τους Άραβες το 637 εξακολουθούσαν ακώλυτες οι αποδημίες των Χριστιανών στους Αγίους Τόπους.
Αντίθετα όταν οι Σαρακηνοί κατέλαβαν την Παλαιστίνη έθεσαν σε εφαρμογή φοβερά πιεστικά μέτρα κατά των προσκυνητών. Τα παθήματα των οποίων και οι θρήνοι διέγειραν τη Δύση σε κοινή επιθυμία να αποσπασθεί από τους άπιστους η «Αγία Γη».
Προς τούτο έγιναν επανειλημμένες εκστρατείες που έφεραν το κοινό όνομα Σταυροφορίες. Το 1517 οι Άγιοι Τόποι περιήλθαν υπό τη διοίκηση των Οθωμανών.

Τα προσκυνήματα και τα διάφορα άλλα χριστιανικά μνημεία των Αγίων Τόπων υπέστησαν κατά καιρούς διάφορες καταστροφές. Οι Πέρσες επεδόθηκαν επί δύο συνεχόμενα χρόνια σε συστηματική λεηλασία των ιερών κειμηλίων. Αλλά και καταστροφή μνημείων μεταξύ των οποίων και λαφυραγώγησαν και τον Τίμιο Σταυρό.
Μετά δέκα χρόνια το 626 άρχισε η ανοικοδόμηση και αποκατάσταση των καταστραφέντων. Πρωτοστάτης ο Αρχιδιακόνος του Πατριαρχείου Μόδεστου.
Οι εκστρατείες των Σταυροφόρων για την έλεγχο των Αγίων Τόπων προξένησαν νέες καταστροφές.

Άγιοι Τόποι, Μεταπολεμικά

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η περιοχή πέρασε στην Εντολή της Βρετανίας με απόφαση της Κοινωνίας των Εθνών. Στη σχετική συνθήκη, υπάρχει πρόβλεψη για τη διατήρηση του στάτους των Αγίων Τόπων. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η πόλη της Ιερουσαλήμ υπήχθη σε ειδικό καθεστώς με απόφαση του ΟΗΕ. Βάσει αυτής της απόφασης διατηρήθηκε το status quo. Ως πολιτική αρχή με ευθύνη για τη διατήρησή του ορίστηκε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Ιερουσαλήμ.

Αυτή η πρόβλεψη δεν εφαρμόστηκε στην πράξη. Αρχικά η Ιερουσαλήμ βρέθηκε υπό την κατοχή του Ισραήλ και της Ιορδανίας. Μετά το 1967 υπό την κατοχή του Ισραήλ. Το τελευταίο, μη θέλοντας να δημιουργήσει περαιτέρω διεθνή προβλήματα, διατήρησε το status quo. Παρόλα αυτά χωρίς ωστόσο να το θεσμοθετήσει. Η Ισραηλινή κυβέρνηση αφήνει τη διοίκηση των Προσκυνημάτων στις διάφορες Εκκλησίες και παρέχει οικονομική βοήθεια για τη διατήρησή τους. Σε διεθνές επίπεδο, το Ισραήλ επιβεβαίωσε τη διατήρηση του status quo με τη “Θεμελιώδη Συμφωνία” που συνήψε με το Βατικανό το 1993.

Κατά καιρούς τα δικαιώματα έχουν γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ χριστιανικών οργανισμών. Κυρίως δε μεταξύ του Ορθόδοξου Πατριαρχείου, του Τάγματος των Φραγκισκανών και το Αρμενικό Πατριαρχείο. Αυτοί οι τρείς οργανισμοί ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των ιερών χώρων. Άλλοι παράγοντες που εμπλέκονται στην αντιπαράθεση είναι διάφορες ευρωπαϊκές δυνάμεις, το κράτος του Ισραήλ, και ο ΟΗΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *