News

Στους Αγ. Τόπους και το Σινά με την ΙΜ Αγ. Παντελεήμονος Χρυσοκάστρου Παγγαίου Καβάλας

Στους Αγ. Τόπους και το Σινά με την ΙΜ Αγ. Παντελεήμονος Χρυσοκάστρου Παγγαίου Καβάλας

Από τις 6 έως τις 14 Δεκεμβρίου 2018, η Ιερά Μονή Αγ. Παντελεήμονος Χρυσοκάστρου Παγγαίου Καβάλας σε συνεργασία με το  Marios Travel, διοργάνωσε προσκύνημα στους Αγίους Τόπους και το Θεοβάδιστο Όρος Σινά.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, και βιώσαμε τα αμέτρητα πνευματικά οφέλη που προσφέρονται από την προσέγγιση των κορυφαίων στιγμών της Χριστιανοσύνης.

Παρευρεθήκαμε στους Αγίους Τόπους των Ιεροσολύμων και το Όρος Σινά, όπου επισκεφτήκαμε τα Άγια Προσκυνήματα και επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης.

Η ψηλάφηση των προσκυνημάτων αποτελεί πνευματικό βίωμα που δύσκολα περιγράφεται. Εμείς στο  Marios Travel  πιστεύουμε πως η  προσκυνηματική θεωρία αποτελεί θεμέλιο λίθο για μια ολοκληρωμένη πνευματική εμπειρία.

Επίκεντρο του προσκυνήματος μας ήταν ο Πανίερος Ναός της Αναστάσεως όπου και προσκυνήσαμε τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού μας, και τον φρικτό Γολγοθά, την Αποκαθήλωση κ.ο.τ. Επίσης επισκεφτήκαμε την Βηθλεέμ, το Όρος Θαβώρ, τον Ιορδάνη Ποταμό, το Σαραντάριο Όρος, την Ιεριχώ, την Καπερναούμ, την Γαλιλαία, την Σαμάρεια…

Επίσης επισκεφτήκαμε την μονή της Αγ. Αικατερίνης, στο Όρος Σινά. Εκεί και με την ευκαιρία της γιορτής της Αγίας, μείναμε δυο νύχτες. Η Ι.Μ της Αγίας Αικατερίνης σε συνδυασμό με το προσκύνημα στους Αγίους Τόπους ενισχύει με ξεχωριστό τρόπο αυτή την θρησκευτική εμπειρία και παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των Πανάγιων προσκυνημάτων.

Ευχόμαστε σε όλους τους προσκυνητές, στις οικογένειες τους και σε όλο τον κόσμο Καλα Χριστούγεννα και χαρούμενο το 2019! Η χαρά και ευλογία των Πανάγιων Προσκυνημάτων, να σας συνοδεύει σε κάθε σας στιγμή.

Λίγη ιστορία..

Τα «Αγιοταφικά προσκυνήματα», όπως λέγονται, είναι τα επίσημα αρχαία μνημεία του Χριστιανισμού- και όχι μόνο- στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.  Σπουδαιότερο ο Πανάγιος Τάφος αλλά και, μεταξύ των άλλων, ο Γολγοθάς στην Ιερουσαλήμ και το Σπήλαιο και η Φάτνη στη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ. Το όρος των Ελαιών, η Γεθσημανή, η Βηθανία όπου βρίσκεται ο τάφος του Λάζαρου, η Ναζαρέτ και ο Ιορδάνης ποταμός.

Οι Άγιοι Τόποι αποτέλεσαν μαγνήτη για τους προσκυνητές από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού, καθιερώνοντας έτσι τα προσκυνήματα. Με το βαρύ θρησκευτικό και πνευματικό φορτίο τους, έγιναν πολλές φορές στόχος διαφόρων καταστροφών, λεηλασιών των ιερών κειμηλίων ενώ με την επίκληση της «απελευθέρωσής» τους έγιναν και Σταυροφορίες.

Το 1517 αναγνωρίστηκαν με φιρμάνι κυριαρχικά δικαιώματα στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο. Έτσι αυτό απέκτησε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους των Προσκυνημάτων. Τα δικαιώματα και τα προνόμια δόθηκαν σε «εθνικές» εκκλησίες κι έτσι από πλευράς ορθοδόξων τα προνόμια κατέχει το Πατριαρχείο. Από τους Μονοφυσίτες προνόμια έχουν η Αρμενική, η Αιθιοπική και η Κοπτική Εκκλησία. Ενώ η Καθολική Εκκλησία έχει προνόμια μέσω του Τάγματος των Φραγκισκανών.

Θεοβάδιστο Όρος Σίνα…

Η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά ή Ιερά Μονή του Θεοβάδιστου Όρους Σινά όπως αποκαλείται επίσημα, είναι κτισμένη στις παρυφές του όρους Σινά, στην ομώνυμη χερσόνησο. Η Μονή αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς  της UNESCO.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, θεωρείται η παλαιότερη χριστιανική μονή στον κόσμο. Ιστορικά, η παλαιότερη μαρτυρία για ύπαρξη μοναστικής ζωής στη περιοχή είναι του 381-384 μ.Χ. Επί βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ανάμεσα στο 527 και 565, ανεγέρθηκε η μονή στο σημείο που βρίσκονταν η «φλεγόμενη βάτος» του Μωυσή.

Μεταξύ των κειμηλίων της Μονής, ξεχωρίζει η συλλογή των φορητών εικόνων, η πλουσιότερη αριθμητικά και σημαντικότερη παγκοσμίως. Το Σινά είναι από τούς ελάχιστους τόπους όπου σώζονται εικόνες τού 6ου και 7ου αιώνα, απαράμιλλης ομορφιάς και τεχνικής. Εδώ βρίσκονται και οι παλαιότερες εικόνες του Χριστού και της Παναγίας. Η Βιβλιοθήκη του Σινά συγκαταλέγεται μεταξύ των φη­μισμένων βιβλιοθηκών που διαθέτουν συλλογές παπύρων.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *