News

ΠΑΤΜΟΣ 27 Ιουνίου – 1 Ιουλίου 2017

ΠΑΤΜΟΣ

Το Νησί της Αποκάλυψης

“Το νησί όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος συνέγραψε το Ιερό Βιβλίο της Αποκάλυψης και ο Όσιος Χριστόδουλος ίδρυσε την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς προορισμούς παγκοσμίως, χωρίς παράλληλα να λείπει το ανεξάντλητο φυσικό κάλλος, η πλούσια πολιτιστική και πολιτισμική παράδοση”.

 

Με μεγάλη επιτυχία, μεταξύ 27 Ιουνίου κ 01 Ιουλίου 2017, πραγματοποιήθηκε η εκδρομή μας στην Πάτμο, το νησί της Αποκάλυψης.

Οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την θρησκευτική ιστορία του νησιού και να επισκεφτούν το συγκλονιστικό σπήλαιο της αποκάλυψης όπου έζησε ο Άγιος Ιωάννης το 95-97μΧ.

Επίσης  περιηγήθηκαν ξένοιαστα στην πανέμορφη και γραφική Χώρα της Πάτμου.

Η εκδρομή περιλάμβανε και ένα δώρο έκπληξη: την ημερήσια εκδρομή με πλοίο στο νησί των Λειψών. Ένα νησί μοναδικό και με ιδιαίτερη ομορφιά.

Ευχόμαστε σε όλους τους συμμετέχοντες ότι καλύτερο και τους ευχαριστούμε εγκάρδια που μας προτιμήσανε για αυτό τους το ταξίδι!

 

Είχαμε την τύχη να μας σταλούν φωτογραφίες από ένα μέλος του γκρούπ, την κυρία Βάσω Λυκούδη, που και ευχαριστούμε ένθερμα.

 

 

ΠΑΤΜΟΣ

Η Πάτμος είναι ελληνικό νησί του Αιγαίου Πελάγους υπαγόμενο, κατά τους αρχαίους Έλληνες, στις Νότιες Σποράδες. Κατά δε τη σύγχρονη πολιτική διαίρεση της χώρας στη Δωδεκάνησο.

Η Πάτμος αποτελείται κυρίως από τρία τμήματα συνδεόμενα μεταξύ τους. Από δύο ισθμούς περί το μέσο του νησιού, όπου εκεί κατά την αρχαιότητα ήταν και η πρωτεύουσα, και παρά το νότιο άκρο.

Το έδαφός της είναι βραχώδες, ηφαιστειογενές και απότομο με ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία στο κέντρο της νήσου. Υφίστανται ακόμα δύο υψώματα ένα στο βόρειο τμήμα τις «Σκλάβες», και ένα στο νότιο το «Πράσο».

Η Πάτμος κατά τη θρησκευτική ιστορία γίνεται γνωστή από τον 1ο αιώνα. Πιο συγκεκριμένα από την παρουσία εκεί ως εξόριστου για δύο χρόνια του Ιωάννου του Θεολόγου. Ο οποίος βρισκόμενος στη σπηλιά της Αγίας Άννας συνέγραψε το «Ευαγγέλιο» (πιθανώς) και την «Αποκάλυψη».

Στη Σκάλα (επίνειο) σώζονται δύο εκκλησάκια.  Το μεν ένα του Ιωάννη τον Ευαγγελιστή και το άλλο των μαθητές του Χριστού Πολύκαρπο και Πρόχορο.

Η νήσος Πάτμος με τις πέριξ αυτής νήσους αποτελεί Πατριαρχική Εξαρχία.
Η Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου περιλαμβάνει τα νησιά Πάτμο, η οποία δια Σεπτής Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως και του Νόμου 1155/81 του Ελληνικού Κράτους κηρύχθηκε «Ιερά Νήσος», οι Λειψοί, το Αγαθονήσι και οι Αρκοί και τελεί υπό την άμεση εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης φέρει στην Εξαρχία της Πάτμου τον τίτλο:
«Κυρίαρχος της Ιεράς Μονής και Εξαρχίας Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος».

Στην Εξαρχία της Πάτμου υπάγονται επίσης 8 ενοριακοί Ναοί. Το Μοναστηριακό προσκύνημα «Παναγία η Διασώζουσα» καθώς και 3 γυναικείες Μονές, 3 Ησυχαστήρια και 6 Ιερά Καθίσματα.

[mkdf_image_gallery type=”image_grid” column_number=”2″ spacing=”medium” hover_click_action=”none” grayscale=”no” images=”5415,5416,5417,5418″ image_size=”2048 × 1152″]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *